© Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

2023.gada janvārī Vācijā tiks īstenota jauna atbalsta personas reforma, kas, tostarp, papildinās Vācijā jau šobrīd spēkā esošo atbalsta personas institūtu, vēršot uzmanību uz personu pašnoteikšanās tiesību stiprināšanu. Par plānotajiem grozījumiem tiesību regulējumā, tiesību normu piemērošanas izaicinājumiem un jauninājumiem atbalsta personas institūta ieviešanā Vācijā, pētniece L.Kadile dosies uz diskusiju ar pieredzējušiem ekspertiem, akadēmisko mācībspēku un atbalsta personām klātienē atbalsta personas dienās Erknerē, Vācijā.

Pilna pasākuma programma pieejama šeit: www.bgt-ev.de/fileadmin/Mediendatenbank/Tagungen/Bundes-BGT/Programmheft_2022_01.pdf

Šāda atbalsta persona institūta izpratne, vērtējot Vācijas pieredzi un esošos izaicinājumus tiesību regulējumā ir īpaši svarīga Latvijā, ņemot vērā, ka atbalsta personas institūts Latvijas tiesību regulējumā nepastāv. Atšķirībā no Latvijas, Vācijā atbalsta personas institūts pastāv jau šobrīd  - kā tiesību regulējumā, tā arī praksē.

Tas ir īpaši svarīgi, jo Veselības ministrijas šonedēļ publiskajai apspriešanai nodotie Pacientu tiesību likuma grozījumi paredz ieviest “atbalsta personas” jēdzienu.

Dalīties