Laika posmā no 7.-9. jūnijam Edinburgā, Skotijā norisinājās Pasaules 7. pieaugušo lemtspējas kongress, kas pēc ilgāka laika klātienē apvienoja vairāk kā 200 pasaules tiesību zinātniekus, aizbildņus un citus tiesību, veselības un sociālās aprūpes speciālistus dalīties ar saviem pētījuma rezultātiem un pieredzes stāstiem ceļā uz lemtspējā ierobežotu cilvēku aizsardzību.

Kongresā aplūkotās tēmas aptvēra lēmumu pieņemšanas institūtu, jo īpaši lēmumu pieņemšanu apstākļos, ja lēmuma pieņēmēja spējas ir traucētas. Tie, piemēram, ir cilvēki ar attīstības traucējumiem, kognitīviem traucējumiem, demenci vai garīga rakstura traucējumiem. Papildus tam, tika aplūkots arī atbalstītās lemtspējas institūts, spēju noteikšana pacientiem un sociālās aprūpes klientiem. Tostarp, tika detalizēti aplūkots aizbildnības institūts, aizbildņu iecelšanas process, kā arī datu apstrādes jautājumi kā tiesībsargājošās iestādes, tā arī nodrošināt datu apstrādi cilvēku ar ierobežotām spējām aizsardzībā. Kongresa virsmērķis bija vērsts uz šo cilvēku aizsardzību un tiesību nodrošināšanu.

Kongresa programma aptvēra 26 valstu ieguldījumu lemtspējas institūta attīstībā visā pasaulē, sniedzot neizmērojamas diskusijas starptautiskā līmenī un iespējas tālāka pētījuma izstrādei. Kongresā piedalījās dalībnieki no visas pasaules - Eiropas, Korejas, ASV un pat Meksikas un Austrālijas.

Latviju un Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāti kongresā pārstāvēja pētnieces Solvita Olsena un Laura Kadile, uzstājoties ar referātu un referējot savus pētījuma rezultātus: “The Committee for the Prevention of Torture and Inhuman Treatment`s (CPT’s) Jurisprudence on Capacity and Incapacity of People in Detention”, prezentējot detalizētu pārskatu par Eiropas Komitejas spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības un soda novēršanai (CPT) praksi (aplūkojot vairāk kā 100 komitejas atzinumus) par to, kā CPT ziņojumos un rekomendācijās tiek risināta ierobežota spēja pieņemt lēmumus veselības aprūpē pēdējā piecgadē un vai vispār un ja jā, tad kā tiek izprasts lemtspējas un rīcībspējas institūts. Pētījuma rezultāti aptvēra pacientus psihiatriskajās ārstniecības iestādēs un sociālajās aprūpes iestādēs.

Pētnieču veikums publicēts arī konferences tēžu krājumā.

Zinātnieces savu pētniecības darbu veikušas Latvijas Zinātņu padomes fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta “Cilvēktiesībās balstīta pieeja pacientu ar garīga rakstura traucējumiem un ierobežotu lemtspēju ārstēšanā: tiesiskā, ētiskā un klīniskā perspektīva” ietvarā (projekta Nr. lzp-2020/1-0397).

Dalīties